FUNGUJEME! Všechny objednávky okamžitě expedujeme!

Zboží z oficiální
české distribuce

HOTLINE 8 - 18 hod.
+420 773 752 924

Jak vybrat kvalitní kávovar?

Vybíráte nový kávovar pro Vaši domácnost, kancelář či restauraci?

Vzhledem k široké nabídce kávovarů na trhu je pro běžného zákazníka těžké se zorientovat a vybrat ten nejvhodnější model.

Kávovary dělíme dle několika kritérií:

Dle určení použití na domácí a profi

Jak je zřejmé z označení, tak domácí kávovary budou určeny především pro použití v domácnosti, kancelářích či menších cukrárnách, kavárnách, restauracích atd. Odpovídá tomu i jejich konstrukce. Tyto domácí kávovary jsou většinou designově zajímavější, mají ovládání přizpůsobené domácímu uživateli. Vzhledem k menšímu zatížení zpravidla postrádají napojení na vodovodní řád a na odpadní systém, možnost připojení mincovníku nebo čtečky čipů a možnost rozšíření nádobky na kávu. To však u modelu se zatížením cca 50 káv denně není vůbec třeba. Naopak by to komplikovalo napojení a umístění přístroje, nehledě k větší velikosti (každý nemá obří kuchyň s přebytkem prostoru pro profi kávovar dvojnásobné velikosti).

I samotný mlýnek a spařovací jednotka jsou přizpůsobeny svojí velikostí a životností domácímu použití.

Profi kávovary jsou naproti tomu určeny pro větší zátěž a co nejjednodušší obsluhu s minimem zásahů. Obsluhující servírka nemá moc času na dolévání vody, vysypávání odpadní nádobky a časté doplňování kávy. Profi přístroje jsou tedy vybavenu buď většími zásobníky nebo umožňují napojení na vodovodní řád, zvětšení násypek na kávu, popřípadě napojení na odpad. Mlýnek a spařovací jednotka jsou dimenzovány na věští zátěž než u domácích přístrojů.

Dle konstrukce.

V nabídce jsou v současnosti v podstatě tři kategorie přístrojů.

Kapslové kávovary -jedná se o poměrně jednoduché řešení, určené především pro domácnosti. Výhodou je nízká pořizovací cena přístroje a jednoduchá konstrukce + výroba například i horké čokolády. Značnou nevýhodou je cena kapslí (jeden nápoj vyjde několikanásobně dráž než například z automatického kávovaru na zrnkovou kávu), dále pak dle mého názoru samotná kvalita nápoje a malý výběr druhů kávy – kávu z čerstvě napražených zrnek z pražírny za rohem v nich prostě neuděláte.

 

Pákové kávovary -jedná se o přístroje náročnější na obsluhu, někde na pomezí presovací konvičky a plného automatu. Pro zákazníky, kteří si s kávou chtějí pohrát a mýt celý proces ve „svých rukách“ se jedná o zajímavé přístroje. Kávu namelete, umístíte do misky se sítkem opatřeného pákou, umožňující přitažení misky k přístroji (většinou pomocí závitu s velkým stoupáním), následně dojde k propaření misky s vloženou kávou skrze sítko, čímž se extrahuje požadovaný nápoj.

Výhodou je nižší cena přístroje i nápoje a kvalita ESPRESSA. Nevýhodou je náročnější obsluha a delší čas na přípravu jednotlivých nápojů. Dále je třeba brát v potaz nutnost mlýnku.

 

Automatické kávovary – asi vrchol evoluce přístrojů na výrobu kávových nápojů. Pokud zakoupíte kvalitní přístroj, je kvalita nápoje stejná nebo i lepší než u pákového přístroje, většinu práce však přístroj udělá za Vás (zvláště kávovary s funkcí ONE TOUCH).

Součástí automatického presovače je mlýnek, automatická spařovací jednotka, samozřejmě zásobníky na vodu, kávu i odpad, kapučinátor pro výrobu mléčných nápojů či pěny, popřípadě napěňovací tryska, která slouží ke stejnému účelu, pouze nenapěňuje mléko automaticky.

Příprava nápoje je zpravidla jednoduchá a u sofistikovanějších přístrojů stačí pouze vybrat nápoj, stisknou tlačítko a sledovat výrobu Vašeho oblíbeného nápoje. Samozřejmostí je dnes již nastavení hrubosti mletí, teploty vody, síly nápoje, množství i poměru atd.. Můžete si svůj nápoj vyladit dle Vaší chutě a představ.

 

Jak na výběr automatického kávovaru?

Jelikož jsou automatické kávovary trendem této doby, pověnujeme se jim trochu více.

Na co je třeba dát si pozor?

Důležitými parametry je kvalita přístroje (kvalita mlýnku, spařovací jednotky, elektroniky a celkového provedení). Tady budu trochu lobovat za Švýcarskou kvalitu, která nastavuje dle mého názoru ten nejvyšší standard v dané kategorii. Švýcaři jsou pověstní svým přesným strojírenstvím a kvalitou a vdané kategorii mají mnohaleté zkušenosti. Je proto dobré sledovat původ mlýnků a spařovacích jednotek. Na špičce jsou dle mého názoru automatické kávovary JURA, které jsou vyráběny kompletně ve Švýcarsku a kávovary NIVONA distribuované v České republice zastoupením LIEBHERR , jejichž mlýnky a spařovací jednotky jsou vyráběny v totožné továrně jako JURA, ostatní součásti a elektronika jsou Německé (žádný východ). Presovače NIVONA mají dle mého názoru ještě o něco praktičtější design, umožňující snadnou údržbu a čištění, propracované čištění (především mléčných cest – automatický program na propaření nasávací hadičky a trysky horkou vodou a párou) a zajímavější poměr cena / výkon , vzhledem k tomu, že značka neinvestuje tolik do marketingu, ale spíše do kvality přístrojů.

 

Při výběru značky berte také v potaz její servisní síť a dostupnost dílů. Nikoho nepotěší, když se dozví, že mu kávovar po záruce nikde neopraví, nebo že nelze doobjednat třeba nedopatřením rozbitou nádobku na vodu. Tuto informaci by Vám měl poskytnout především prodejce, ideálně specializovaný.

 

Ještě se vrátíme k jedné z nejdůležitějších součástí kávovaru a tím je mlýnek. Dnes v podstatě nalezneme dva druhy mlýnků. Keramické a kovové. Vzhledem k možnosti přimíchání nečistoty mezi zrnka (například kamínky) je praktičtější kovový mlýnek, který není náchylný na poškození cizími předměty tak jako keramický, který se snadněji odštípne.

 

Důležitým parametrem pro většinu z nás je samozřejmě design a rozměry. Toto je spíše individuální parametr. Každému se líbí něco jiného, proto je také na trhu na výběr mnoho designů, úprav a barev. Berte však v potaz také praktičnost. Jedná se o kuchyňský přístroj a každý záhyb a ozdobička se vždy hůře udržují. Také pozor na velikost nádobek. Malý přístroj má zpravidla menší nádobky a je nutno častěji doplňovat vodu, kávu, vyprazdňovat odpadní misky.

 

Pozor také na ergonomii ovládání – obsluhy. Doporučil bych spíše ONE TOUCH přístroje, kde jednoduše zvolíte nápoj nebo čistící program a pouze sledujete výrobu nápoje popřípadě průbeh čistícího programu či údržby.

 

Ideální je, pokud je kapučinátor i trysky na kávu v jedné hlavě, aby jste nemuseli čekat na napěnění mléka například u latte a nasledně posouvat sklenici pod trysky pro výrobu kávy.

 

Pozor na umístění displeje – ideální je vředu, pokud umístíte přístroj trochu výš, potom na displej umístěný nahoře neuvidíte!

 

Důležitým parametrem je také možnost posunování hlavy s tryskami (kapučinátorem), aby bylo možno umístit různé velikosti sklenic a šálků.

 

K dalším, z mého pohledu už ne tolik významným vychytávkám patří třeba předehřev šálků nebo osvětlení šálku.

 

Jak vidíte, výběr kávovaru není zrovna snadná záležitost a není snadné se v této problematice zorientovat. S tím by Vám měl pomoci jak tento článek, tak případně proškolený specializovaný prodejce.

 

Ještě rada na závěr. Doporučuji nakupovat kávovar u specializovaného prodejce, který Vám třeba po telefonu ochotně poradí a který dodává zboží z oficiální distribuce. Vyhnete se tak problémům s vyřízením případné reklamace.

 

Hodně štěstí při výběru toho správného kávovaru právě pro Vás!