FUNGUJEME! Všechny objednávky okamžitě expedujeme!

Zboží z oficiální
české distribuce

HOTLINE 8 - 18 hod.
+420 773 752 924

Objevte svou oblíbenou kávu

Káva se liší svým tvarem, barvou a po upražení především svou chutí. Všechny tyto různorodosti kávy jsou ovlivněny zemí původu. Objevit tu svou oblíbenou není vůbec tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát, a to nemluvíme o výběru toho správného kávovaru. S kávovary NIVONA však chybu neuděláte.

Vítězí u Vás Arabica nebo Robusta? Jedná se o dvě nejrozšířenější odrůdy kávovníku, a zatímco Arabica je ceněna především pro své aroma, vyšší obsah tuku (cca 18 % oproti cca 13 % v kávě Robusta) a nižší úroveň kyselosti, Robusta si získává své oblíbence díky vyššímu obsahu kofeinu a intenzivnější nahořklé chuti. Arabica má svá zrnka plochá a protáhlá a většinou mívají uprostřed zakřivenou rýhu. Roste ve vyšších nadmořských výškách a její pěstování je náročnější. Oproti tomu má Robusta vypouklejší a zaoblenější tvar a jejich rýha je rovná. Je mnohem méně náročná vcelku snadno rozeznat, a to především podle tvaru a zmíněné rýhy. 

Arabica_Robusta beans

   

Má barva kávových zrnek vliv na chuť? Odpověď je vcelku jasná – světlá zrna přinášejí spíše kyselejší chuť a oproti těm tmavým jsou méně hořká. Tmavá kávová zrna mají menší podíl kyselosti, a navíc se vyznačují lehce nasládlou chutí, která vzniká karamelizací cukru a bílkovin během procesu pražení. Pokud jsou zrnka zpražena hodně, vystupuje na jejich povrh olej, který může žluknout a způsobit až nepříjemnou chuť. To bývá často u průmyslového způsobu pražení, které je sice rychlejší, ale bohužel ne tolik šetrné. Aromatické látky tak nemají dostatek času na to, aby se mohly plně rozvinout.

Coffee beans color

Ve chvíli, kdy si koupíte upraženou zrnkovou kávu, vstupuje do celého procesu přípravy kávy kávovar. Kávovar NIVONA disponuje kónickým mlýnkem, kde jsou zrnka kvalitně a rychle pomleta. Pokud by Vám nastavený stupeň mletí nevyhovoval, můžete si ho dodatečně přenastavit. Pro intenzivnější chuť je třeba úroveň mletí snížit, pro výslednou jemnější kávu ho naopak zvýšit, dokud nedosáhnete optimálního chuťového výsledku.

Dalším faktorem, který dokáže s výslednou chutí kávy dobře zahýbat, je spařovací jednotka. Ta je u kávovarů NIVONA stejně citlivá jako zkušený barista. Při spařování rozpozná množství mleté kávy a vždy se přizpůsobí danému objemu. Bez ohledu na to, zda se ve varné komoře nachází menší nebo větší množství mleté kávy, dynamická spařovací jednotka se vždy individuálně přizpůsobí odlišným podmínkám.

A výsledkem je poté vynikající požitek z kávy!